Trio Maneon

Door: Célèste Zewald (klarinet), Örs Köszeghy (cello) en Daniël Kramer (piano)
Datum: 27 januari 2017
Aanvangstijd: 18:30 uur (aperitief vanaf 17.30)
Toegangsprijs: 40 euro (inclusief maaltijd)

Programma:

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Trio voor klarinet, violoncello en piano in Bes groot,
Op.11 (1798)
I. Allegro con brio
II. Adagio
III. Tema: Pria ch’io l’impegno. Allegretto – Var. I-IX
(~20′)

Mikhail Glinka (1804-1857)
Trio Pathétique in D mineur
I. Allegro moderato
II. Scherzo. Vivacissimo
III. Largo
IV. Allegro con spirito
(~16′)

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Trio voor klarinet, violoncello en piano, Op.114 (1891)
I. Allegro
II. Adagio
III. Andante grazioso
IV. Allegro
(~24 min)

Biografie:

Het Trio ‘Maneon’ bestaat uit de Hongaarse cellist Örs Köszeghy, klarinettiste Céleste Zewald en pianist Daniël Kramer. Het ensemble streeft ernaar naast de mooie bekende trio’s die voor de combinatie geschreven zijn, ook werken te programmeren die minder vaak gehoord worden.
Ook werkt het trio met gastmusici. Speelsheid, diepgang, diversiteit en een passende mondelinge toelichting op de werken die uitgevoerd worden, zijn enkele kenmerken van dit ensemble.

Céleste Zewald studeerde aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. Zij won diverse prijzen en is op vele vlakken in de muziekwereld actief. Zo werkt zij sinds 2002 in ‘philharmonie zuidnederland’ (voormalig: ‘Het Brabants Orkest’) en is zij hoofdvakdocente aan de conservatoria van Utrecht en Groningen. Daarnaast maakt zij deel uit van verschillende kamermuziekensembles en geeft masterclasses en recitals in binnen- en buitenland.

De Hongaarse cellist Örs Köszeghy was winnaar van de tweede prijs van de zevende Hongaarse Nationale János Starker competitie en ook finalist van de Internationale David Popper Cello competitie in 2001. Hij heeft een passie voor kamermuziek: naast het Maneon Trio treed hij ook op als cellist van het strijktrio Trio Dumas en met Amsterdam Sinfonietta Soloists. Zijn interpretaties van solo cello stukken van de 20ste eeuw hebben hem naar vele belangrijke podia en festivals gebracht, van het Cello Biennale Amsterdam naar het Huddersfield Contemporary Music Festival. Sinds 2009 is hij een vast lid van het Amsterdam Sinfonietta.

Daniël Kramer staat bekend als veelzijdig en bevlogen pianist. Hij studeerde bij Ton Hartsuiker, Håkon Austbø en Claude Helffer. Hij trad solistisch op met o.a. het Residentie orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Radio Kamerorkest en speelde kamermuziek met grootheden als Nobuko Imai, Janine Jansen en Charles Neidich. Prijzen behaalde hij o.a. op het concours Messiaen en het Prinses Christina Concours (landelijke 1e prijs).