Schitterend

Door: In Revisie
Datum: 27 april 2018
Aanvangstijd: 18:30 uur (aperitief vanaf 17.30)
Toegangsprijs: 40 euro (inclusief maaltijd)

Schitterend

‘All we demanded was our right to twinkle’

Twee spelers ontmoeten elkaar op de spelvloer om hun fascinatie voor Marilyn Monroe en Dolly Parton te onderzoeken. Vanuit biografieën, beeldmateriaal en muziek identificeren zij zich met de filmster en de zangeres. Ze kruipen in de huid van deze succesvolle vrouwen. Als Marilyn en Dolly gaan zij met elkaar in gesprek en soms in gevecht.

Hoe komt een emotioneel verwaarloosd kind als Marilyn terecht in de modellen- en filmwereld? Hoe is het mogelijk dat na 90 jaar haar beeltenis nog steeds iconische waarde heeft? Dat haar foto’s kunnen wedijveren met de afbeelding van de Mona Lisa?

En dat een kleine opdonder van 1.52 afkomstig uit een dorpje in de Smokey Mountains, opgegroeid in een arm gezin met twaalf kinderen, inmiddels een zanglegende is. Dat elk mens toch zeker een paar regels Jolene kan mee neuriën. Dat de rondborstige blonde Dolly een miljoenenimperium opbouwde. Hoe is dat mogelijk?

De clichés over deze sterren zijn gauw verteld, gemakkelijk gespeeld, maar de verwondering over de feiten daarachter, dat willen de spelers en de regisseur theatraal maken. In dialogen en scènes krijgt de nieuwsgierigheid naar Marilyn en Dolly haar vorm. Het publiek krijgt feiten én fantasie aangeboden. Soms blijft het spel dichtbij de werkelijkheid maar soms wagen de spelers zich aan een hilarische uitvergroting.

Spel en Zang:
Heleen Hennink: Marilyn Monroe
Els Boonen: Dolly Parton

Script en Regie:
Kiek Wishaupt