Duo Tilanus – Koszeghy

Door: Örs Köszeghy (cello), Diet Tilanus (viool)
Datum: 30 oktober 2022 & 12 maart 2023
Aanvangstijd: 16:00 uur (koffie, thee vanaf 15.15)
Toegangsprijs: 40 euro (inclusief maaltijd)

– Voorlopig programma –

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Duet nr.2 in F groot uit 3 Duets voor Clarinet en Fagot WoO 27 (arr. voor viool en cello) 1790-92
I Allegro affettuoso
II Aria. Larghetto
III Rondo. Allegro moderato

Igor Strawinsky (1882–1971)
Suite Italienne (1932) (arr. voor viool en cello door Jasha Heifetz and Gregor Piatigorsky 1963)
I. Introduzione
II. Serenata
III. Aria
IV. Tarantella
V. Gavotta con due Variazioni
VI. Minuetto e Finale

Maurice Ravel (1875-1937)
Sonata voor viool en violoncello (1922)
I. Allegro
II. Très vif
III. Lent
IV. Vif, avec entrain

Örs Köszeghy

De Hongaarse cellist Örs Köszeghy was winnaar van de tweede prijs van de zevende Hongaarse Nationale János Starker competitie en ook finalist van de Internationale David Popper Cello competitie in 2001. Hij heeft opnames gemaakt voor verschillende labels en nam deel aan de documentaire “The Secret of Boccherini” met cellist Anner Bijlsma, met wie hij intens samen heeft gewerkt.

Hij heeft een passie voor kamermuziek: naast het strijktrio ‘Trio Dumas’ en clarinet trio ‘Maneon Trio’ hij geeft sonata recitals met pianist Daniël Kramer en treed op met onder andere Liza Ferschtman, Candida Thompson, Rick Stotijn, Irina Simon-Renes, Daniel Bard en Olivier Patey. Zijn interpretaties van solo cello stukken van de 20ste eeuw hebben hem naar vele podia en festivals gebracht, van het Cello Biennale Amsterdam naar het Béla Bartók Memorial House in Budapest en het Huddersfield Contemporary Music Festival.

Hij is geboren in 1980 in Budapest. Hij heeft zijn eerste diploma behaald aan de Franz Liszt als een student van Csaba Onczay. Hij vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Dmitri Ferschtman waar hij zijn masters behaalde in 2006. Sinds 2009 is hij een vast lid van het Amsterdam Sinfonietta.

Diet Tilanus

Diet Tilanus maakt sinds 2019 deel uit van Amsterdam Sinfonietta, een groep van bevlogen musici die met originele programmering en intiem kamermuziekspel hun publiek bereiken.

Daarnaast heeft zij het Jacob Olie Trio (piano trio) en het Goldberg Trio (strijktrio) opgericht. Als kamermusicus speelde zij op gave en indrukwekkende plekken zoals de Barbican Hall in Londen, de Hermitage en het Concertgebouw in Amsterdam, Kobe Center for Performing Arts in Japan, in een concert om bij te dragen aan de wederopbouw na de tsunami, in het Arties Festival in India en op een tournee langs de oostkust van Australie.

Met onderscheiding studeerde ze af aan de Guildhall School of Music and Drama te Londen, in de klas van David Takeno. Daarvoor studeerde ze bij Ilya Grubert in Amsterdam, en maakte zij deel uit van de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daar is zij sindsdien vaak te gast, evenals in het English en Mahler Chamber Orchestra.

Tijdens haar studie maakte ze deel uit van het Ricciotti ensemble, een ensemble wat met verschillende muziekstijlen een zo breed mogelijk publiek wil bereiken door op de meest ongebruikelijke plekken te spelen, zoals tehuizen voor gehandicapten, gevangenissen, azielzoekerscentra en… op straat.

Diet bespeelt een Goffredo Cappa uit 1690, haar genereus ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekintrumenten Fonds.